Eerste en Eredivisie play-offs 2022-2023

Icoon tbv Eerste en Eredivisie play-offs 2022-2023

Na de reguliere competitie is er altijd nog het toetje in de vorm van de Eredivisie play-offs. Er zijn twee play-off competities. Eén play-off competitie waarin de beste Eerste Divisie teams en de nummer 16 van de Eredivisie strijden voor de resterende Eredivisie plek volgend seizoen. En daarnaast de play-offs voor het resterende Europees Voetbal ticket. Hieronder leggen we de deelnemers en regels voor deze play-offs uit.

Play-off voor Europees Voetbal ticket

Vier teams hebben automatisch recht op Europees voetbal: De Eredivisie kampioen speelt automatisch de groepsfase Champions League in het seizoen 2023/’24. De nummer 2 van de eredivisie kwalificeert zich voor de derde kwalificatieronde (Q3) van de Champions League. De bekerwinnaar heeft toegang tot de play-off (PO) van de UEFA Europa League (EL). Tenslotte krijgt de nummer 3 van de eredivisie ranglijst 2023-2023 toegang tot de derde kwalificatieronde (Q3) van de UEFA Europa Conference League (ECL). Voor het laatste Europese ticket spelen de nummers 4 t/m 7 van de Eredivisie een play-off.

Overigens, zoals vaak eindigt dit jaar de bekerwinnaar ook hoog in de competitie. Wordt de bekerwinnaar ook kampioen of nummer twee, dan krijgt het team een Champions League ticket en schuift het recht op Europa League voetbal naar de nummer drie van de Eredivisie. Eindigt de bekerwinnaar op de plek 3 t/m 7 in de competitie, dan behoudt de bekerwinnaar zijn Europa League ticket maar schuiven de andere Europese tickets en play-off deelname door naar een team daaronder. De nummer 8 van de Eredivisie heeft dan ook recht op play-off deelname.

Opzet van de play-off voor Europees Voetbal

De play-off ET (Europees Ticket) wordt gespeeld in twee achtereenvolgende knock-out rondes (halve finaleronde en de finaleronde). Iedere ronde bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd. Eén halve finale wordt gespeeld tussen de hoogste en de laagst gekwalificeerde team van de vier. De andere halve finale gaat tussen de twee ‘middelste’ teams. De winnaars van beide halve finalerondes spelen een finaleronde voor het laatste ticket. Zodra het speelschema bekend is, vind je dit in het Toodayy Eredivisie programma.

Play-off voor promotie/degradatie Eredivisie

Nummer 17 en 18 van de Eredivisie degraderen rechtstreeks naar de Eerste divisie (ofwel Keuken Kampioen Divisie). Hun plek in de Eredivisie wordt rechtstreeks ingenomen door de kampioen en nummer twee van de Eerste divisie.

Vervolgens spelen we een play-off met 7 teams voor één resterend Eredivisie ticket: de nummer 16 van de Eredivisie mee, de vier periodekampioenen van de Eerste divisie én de twee hoogst geëindigde Eerste divisie teams die niet direct zijn gepromoveerd en ook geen periodekampioenschap hebben gewonnen.

De deelnemende Eerste divisie teams spelen een eerste speelronde. De drie winnaars worden vervolgens aangevuld met de nummer 16 van de Eredivisie. Dit viertal speelt in twee koppels twee halve finalerondes. De twee winnaars hiervan spelen vervolgens de finaleronde voor de resterende Eredivisie plek. Zodra het speelschema bekend is, vind je dit in het Toodayy Eredivisie programma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven