Dit jaar is een start gemaakt met de nieuwe Nations League, een competitie tussen landenteams. In onze voetbalkalender zijn de wedstrijden uiteraard te vinden. Maar hoe werkt die Nations League? En wat is het belang ervan? We zetten het even voor je op een rijtje.
Nations League vervanger vriendschappelijke interlands
Behalve de eindtoernooien (het EK en WK voetbal) en de bijbehorende kwalificatie, was er verder geen competitie waarbinnen landenteams tegen elkaar konden voetballen. Vriendschappelijk interlandvoetbal is daarbij weinig aantrekkelijk omdat het uiteindelijk om ‘spek en bonen’ gaat. Met de Nations League is er nu een aparte en langer lopende competitie tussen de eindtoernooien en kwalificatieseries in.
De Nations League 2018 is de eerste keer dat deze competitie wordt gespeeld en vindt vanaf nu iedere 2 jaar plaats. De Nations League wordt gespeeld tussen de 55 lidstaten van de UEFA.
Opzet van de Nations League
De 55 lidstaten zijn verdeeld in 4 divisies:
- Divisie A is met 12 teams de hoogste divisie.
- Ook divisie B heeft 12 teams van het niveau daaronder
- Divisie C telt 15 teams
- Tenslotte is er divisie D met 16 landen
De eerste indeling is gebaseerd op de UEFA-coëfficiënten voor landenteams. Nederland is op basis van die ranking ingedeeld in divisie A. Vanaf nu bepalen de resultaten van teams of ze promoveren naar een hogere of degraderen naar een lagere divisie.
Toernooiverloop
Binnen iedere divisie zijn de teams opgedeeld in vier groepen van drie of vier teams. Binnen een groep wordt een volledige competitie afgewerkt van 4 tot 6 wedstrijden per land. De groepswinnaar spelen in het opvolgende oneven jaar om de titel in hun divisie. Dat zal in 2019 voor het eerst zijn.
Promotie, degradatie en play-offs Nations League
De vier groepswinnaars van divisie B, C en D promoveren. Het laatste land in iedere groep binnen de divisies A, B en C degradeert.
De Nations League is ook interessant omdat het via een omweg plaatsing voor het Europees Kampioenschap voetbal mogelijk maakt. 4 teams kunnen zich via de Nations League alsnog kwalificeren voor het EK Voetbal. Het EK Voetbal 2020 is de eerste keer dat dit kan. Het werkt als volgt.
Via het reguliere kwalificatietoernooi (vanaf maart 2019) kunnen 20 teams zich rechtstreeks kwalificeren voor het EK voetbal. Daarna worden de Nations League play-offs gehouden voor de resterende 4 EK tickets. Voor die play-offs plaatsen zich de 4 beste landen uit iedere divisie die niet rechtstreeks zijn geplaatst via de normale kwalificatie. Per divisie spelen deze 4 een halve finale en een finale. De winnaars van de Nations League play-offs in de 4 divisies zijn gekwalificeerd voor het EK.
Speelschema van het Nations League toernooi
Uiteraard is het volledige speelschema van de Nations League 2018-2019 terug te vinden in onze voetbalkalender. Speciale aandacht is er uiteraard voor Oranje dat samen met Frankrijk en Duisland in een loodzware groep is ingedeeld.