Laura H., theaters en speelschema

Het toneelstuk Laura H. is toegevoegd aan onze toneelagenda. Het is de theaterversie op basis van de bestseller van Thomas Rueb in regie van Nina Spijkers.

In 2016 ontsnapt een jonge Nederlandse vrouw zich uit het kalifaat met haar twee kinderen. Het nieuws verspreidt zich snel en leidt tot veel vragen. Wie is ze en hoe belandde ze sowieso in het kalifaat? Ook de achtergronden van de ontsnapping is onduidelijk en waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught overgebracht? De jonge schrijver en journalist Thomas Rueb wordt geïntrigeerd en duikt in het verhaal van Laura. Hij voert uitgebreide gesprekken met Laura, maar ook met haar vader en andere betrokkenen. Ook verdiept hij zich in de politieverslagen en de WhatsApp-conversaties. Hij reist naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een indrukwekkend en soms ongelooflijk relaas, dat een bejubelde bestseller oplevert. Laura H. is meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

De theaterversie – door Rueb aangekondigd in 2019 – wordt in eerste instantie positief ontvangen maar na verloop van tijd verandert dat. Inmiddels is er dan veel discussie over de terugkeer van moeders met kinderen uit het kalifaat en gesprekken over religie en extremisme leiden bijna altijd tot polarisatie. De toneelversie probeert echter juist die diepere laag in dit ingewikkelde verhaal te ontdekken.

Laura H. wordt niet verteld als een romantisch verhaal. Het richt zich niet op de ‘verkeerde keuze van het meisje’ of ‘de gewelddadige man’ maar schetst juist de bredere context. Het geeft een schets van de huidige tijd waarin mensen voortdurend zoeken naar aandacht en erkenning. Maar vooral toont Laura H. hoe dun de scheidslijn kan zijn tussen het maken van naïeve keuzes en een rol spelen bij terrorisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven