Het Champions League programma 2018-2019

Het Champions League programma 2018-2019 staat weer online. Inmiddels hebben we alle speeldata op Toodayy toegevoegd zodat je nu al voor het hele seizoen het Champions League programma kunt checken. Laten we nog even kijken hoe het komende seizoen is opgebouwd.

Let op. Inmiddels is deze blog gedateerd. Verderop in de blog vind je de relevante info voor het seizoen 2018-2019. Met de button hieronder ga je direct naar het programma voor het actuele Champions League seizoen:

Champions League programma begint met een voorronde, kwalificatieduels en play-offs

Het Champions League programma begint feitelijk al met een uitgebreid pre-Champions League toernooi. Daarin bepalen de teams uit de ‘mindere competities’ in de UEFA ranking (waaronder onze eigen eredivisie) wie er mogen aansluiten in de daadwerkelijke eerste ronde van het hoofdtoernooi, de groepsfase van de Champions League.

  • In de voorronde doen kampioenen uit de zwakste competitie mee (zoals bijv. San Marino)
  • In de eerste kwalificatieronde doen de winnaars uit die voorronde mee, en daarnaast kampioenen uit de iets betere competities.
  • In de 2e kwalificatieronde gaan de eerdere winnaars weer verder, en daarnaast schuiven weer kampioenen uit een hogere categorie competities in. Maar ook de nummers twee uit competities die meer Champions League deelnemers mogen afvaardigen, zoals Nederland. Ajax versloeg als niet-kampioen in deze ronde Sturm Graz.
  • In de 3e kwalificatieronde gaat dit weer verder met de winnaars uit de 2e kwalificatieronde en een nieuwe instromers.
  • De winnaars van deze 3e ronde spelen de uiteindelijke play-offs. Ook in die play-off ronde stromen nog 2 nieuwe teams in, waaronder PSV.
  • Winnaars van de play-offs kwalificeren zich voor de groepsfase van de Champions League, verliezers hebben een troostprijs, zij gaan naar het hoofdtoernooi van de Europa League.

De teams die uit dit voorprogramma naar het hoofdtoernooi van de Champions League hoofdtoernooi gaan, hebben dus soms al meerdere knock-out rondes gewonnen.

Champions League programma in de groepsfase

Hierna start het hoofdtoernooi van de Champions League dat loopt tot de jaarwisseling met 32 landen. 6 daarvan zijn de winnaars van de Champions League play-offs. De overige 26 zijn teams uit sterkere competities die rechtstreeks zijn geplaatst. De sterkste competities (Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) hebben 4 teams die rechtstreeks in de groepsfase mogen meedoen. Een aantal andere landen heeft ook nog rechtstreekse deelnemers in het hoofdtoernooi (Frankrijk 3, Rusland 2 en 5 landen zoals België die 1 rechtstreekse deelnemer leveren).

In de groepsfase spelen 8 groepen van 4 teams een volledige competitie met heen – en terugwedstrijden. De nummers 1 en 2 per groep gaan door naar de knock-out fase van de Champions League. De nummer 3 stroomt door naar de knock-out fase van de Europa League. De nummer 4 is definitief uitgeschakeld.

Champions League programma Knock-out fase

Na de jaarwisseling start de knock-outfase. Die is redelijk rechttoe-rechtaan met 8e finales, kwartfinales, twee halve finales en de finale van de Champions League op 1 juni 2019 in het Estadio Wanda Metropolitano, het stadion van Atletico Madrid. Het volledige Champions League programma is inmiddels in onze voetbalkalender opgenomen. Veel kijkplezier.

Scroll naar boven