screenshot race als impressie van formule 1 kalender

Formule 1 kalender 2021

Het Formule 1 seizoen 2021 loopt van maart tot december. Alle F1 races, uitslagen en de WK stand vind je hieronder.

F1 Grand Prix overzicht

Per Grand Prix vind je de datum en tijden van zowel de kwalificatie als de race, en de poleposition and racewinnaar. Hieronder vind je een uitslag met de top 6 per race en de F1 WK stand van zowel de coureurs als de constructeurs.

F1 uitslag per race

De punten per race zijn als volgt verdeeld: Winnaar (P1): 25 punten – P2: 18 punten – P3: 15 punten – P4: 12 punten – P5: 10 punten – P6: 8 punten – P7: 6 punten – P8: 4 punten – P9: 2 punten – P10: 1 punt. Daarnaast is er nog een bonuspunt voor de snelste ronde (mits de coureur 10e of hoger eindigde in de race uitslag). Dit seizoen zijn er ook nog een paar extra punten te verdienen met een sprintrace op zaterdag die bij die grand prix de gangbare kwalificatie vervangt. Met die korte race kan de top drie respectievelijk 3, 2 of 1 punt verdienen. In het overzicht vind je de top 6 uitslag van de race. Uiteraard worden alle punten verwerkt in onderstaande WK rangschikking.

WK stand coureurs

De Formule 1 wordt georganiseerd door de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Per Grand Prix worden punten verdeeld. De coureur met de meeste punten aan het eind van het seizoen is Wereldkampioen Formule 1. Daarnaast is er het F1 wereldkampioenschap voor de teams, het zogenaamde constructeurskampioenschap. De punten per race worden als volgt verdeeld:

WK stand constructeurs

Het constructeurskampioenschap wordt bepaald door de punten van beide coureurs in het team op te tellen. Het resultaat in de constructeurtitel levert uiteraard PR op van het merk, maar ook veel extra prijzengeld voor het team.

F1 Coureurs en teams

In het overzicht vind per coureur zijn persoonlijke nummer, zijn F1-afkorting tijdens de races en in de F1 apps, de nationaliteit en het team.

Formule 1 op tv

Een race in het echt kijken is natuurlijk geweldig maar de meeste liefhebbers moeten het hebben van Formule 1 op tv. In Nederland kan dat via Ziggo Sport. Bij Ziggo abonnees is dit onderdeel van hun abonnement, via andere providers is er ook een abonnement af te sluiten. Ook kun je betaald de online live streams van F1TV Pro. Voorheen kon men Formule 1 gratis op tv kijken via RTL Deutschland maar dit is in 2021 niet meer mogelijk.

F1 kwalificatie

Een race weekend omvat drie vrije trainingen, de kwalificatie en de race. De kwalificatie bepaalt de startvolgorde voor de race. De kwalificatie (ofwel qualification) verloopt in drie fases, Q1, Q2 en Q3:

  • Kwalificatie Q1: In 18 minuten probeert iedere rijder een zo snel mogelijke rondetijd te realiseren. De snelste tijd telt. Bij 20 deelnemers gaan de 5 langzaamste coureurs niet verder. Zij krijgen bij de race – in de volgorde van hun rondetijd – de laatste 5 plaatsen op de ‘grid’. Overigens geldt wel de regel dat men slechts 7% langzamer mag zijn dan de snelste ronde in Q1 om sowieso mee te mogen doen. Lukt dat niet (bijvoorbeeld door een crash) dan is er een escape als men die snelheid wel bij de vrije trainingen heeft gehaald.
  • Kwalificatie Q2: Ook bij de Q2 vallen in een sessie van 15 minuten weer 5 coureurs af. Zij krijgen op de startgrid de posities 11 t/m 15. De resterende 10 snelste coureurs gaan door naar Q3. Overigens weten die ook dat ze de race moeten starten op de banden waarmee ze in Q2 hun snelste ronde hebben gereden. Bij regenraces geldt die regel niet.
  • Kwalificatie Q3: Hierin worden de 10 beste startplekken bevochten, inclusief P1, de pole position of kortweg pole. De Q3 duurt 12 minuten.