Concertkaarten kopen, waar moet je op letten?

We horen nog regelmatig dat het misgaat bij als mensen concertkaarten kopen. Op websites als die van Tros opgelicht lees je regelmatige vervelende verhalen van mensen die hun concertkaarten niet ontvingen, vals concertkaartjes kregen of concertkaarten die ongeldig bleken. Zeker als je met je concertkaarten bij de gate staat en niet naar binnen mag na de voorpret en de reis, zijn de druiven extra zuur. Maar wat kun je ertegen doen? Hoe voorkom je valse of niet geleverde tickets voor je concert?

Allereerst, koop je concertkaarten zoveel mogelijk uit de eerste hand. Dat kan de website van de artiest zijn, de site van de organisator (een bekende is bijvoorbeeld Mojo) of de locatie waar het concert wordt gehouden. Zij verwijzen je naar de officiële verkoopkanalen.

Tips bij het kopen van concertkaarten

Maar helaas lukt dit niet altijd en zijn de gewenste concertkaarten bijvoorbeeld al uitverkocht. Hoe kom je dan alsnog aan betrouwbare kaartjes? Bijvoorbeeld concertkaarten via marktplaats of facebook? Daarvoor bestaan wat nuttige tips:

  • Zorg dat je daadwerkelijk (mail en het liefst telefonisch) persoonlijk contact hebt met de verkoper. Stel vragen en kijk hoe hij of zij reageert. Blijven de antwoorden vaag, dan kan er wat mis zijn.
  • Check de verkoper op Google, bijvoorbeeld de naam en het rekeningnummer. Je kunt ook op de site van de politie checken of er al meldingen zijn voor het betreffende rekeningnummer, telefoonnummer of e-mailadres.
  • Probeer zoveel mogelijk de kaarten bij de verkoper thuis af te halen, dat is een stuk zekerder. Vraag bij papieren (hardcopy) concertkaarten ook om de verzendstrook. Je kunt dan checken of het verzendadres hetzelfde is als waar jij ze gaat afhalen.
  • Stuur overigens nooit zomaar een kopie van jouw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs als een verkoper dat vraagt. Je loopt het risico dat je identiteitsgegevens worden misbruikt. Mocht het echt nodig zijn een kopie te sturen, maak dan gebruik van de kopie-app van de overheid. Daarmee kun je eenvoudig bepaalde gegevens wegstrepen en een tekst toevoegen die de kopie onbruikbaar maakt voor fraudeurs.
  • Er zijn tussenbedrijven die erop zijn gericht om de tweedehandse handel veiliger te laten verlopen. Voorbeelden zijn ticketswap.nl, www.seatwave.nl of viagogo.nl. Dat is een stuk betrouwbaarder dan zelf online gaan shoppen, maar ook hier is helaas geen 100% garantie.
  • Een handige site is http://www.weetwaarjekoopt.nl, waar meer informatie is te vinden over het veilig kopen van tickets voor evenementen, zoals concertkaarten.

Veel succes met het kopen van je concerttickets. Voor het actuele overzicht van alle concerten, klik je op onze concertpagina.

Scroll naar boven